Antroposofie ligt tussen de natuur en de geestelijke wereld

Uit de cursus Zintuigen zijn de poorten van de ziel

Uit de cursus Zintuigen zijn de poorten van de ziel

In het boek ‘Zintuigen en levensprocessen’ legt Rudolf Steiner dit keer via een mooie vergelijking uit wat antroposofie is. Als je een nieuwe provincie van een land wilt leren kennen, kun je alles wat zich daar bevindt, zoals dorpen, bossen, velden, straten enzovoort, bekijken door van dorp tot dorp te trekken, van straat naar straat, door bossen en velden, van de ene naar de andere plaats. Op die manier zul je elke keer een heel klein deel van het hele gebied voor je zien. Wat je ook kunt doen is Lees meer

Reageer op dit artikel

Wat is jouw geloof is ten opzichte van de gezondheidszorg?

Alexander-grey-unsplash

Daar sta je niet stil bij totdat je merkt dat er iets is met je lichaam dat niet weg gaat door een pilletje van de dokter. Even plat gezegd volgt dan vaak een lange weg met veel bezoeken aan de huisarts, daarna verschillende specialisten in het ziekenhuis en vervolgens ga je het zoeken in de alternatieve hoek.

 

Ik stond hier gisteren pas bij stil, omdat ik bij iemand de badkamer moest opruimen. Ik heb doosjes vol met pillen opgeruimd, zoals o.a. magnesium, vitamines D, B, C, maar ook allerlei verschillende zalfjes tegen het een of het ander. En flesjes voor verschillende soorten kwaaltjes, verband voor om polsen, enkels, zelfs voor de rug. Het leek wel een mini apotheek die naast het reguliere ook het alternatieve verkoopt in flesjes, potjes en pilletjes. Dit deed me denken dat Lees meer

Reageer op dit artikel

Maria Lichtmis vanuit de antroposofie

https://www.kapiteinkalk.nl/product-category/kaarten-en-prenten/winter/

Al jaren ben ik bezig met antroposofie, maar het Maria Lichtmis feest ken ik pas een paar jaar, doordat we dat samen met ons dochtertje gingen ervaren bij de biologisch-dynamische boerderij De Kromme Lepel. Daarna ben ik mij er pas in gaan verdiepen wat voor feest het is. Het is duidelijk dat dit niet alleen een antroposofisch feest is, maar dat het al veel langer Lees meer

Reageer op dit artikel

Waarom is het in de Kersttijd zo belangrijk om tijd te nemen voor jezelf?

Voor de meeste mensen over hele wereld zijn de Kerstdagen vooral feest met veel versieringen, kerstgroen, kaarslicht en veel brandende lichtjes in de boom en dat je als familie bij elkaar komt. Dat je het gezellig hebt en cadeaus krijgt en uitdeelt en dat er vooral lekker en veel gegeten wordt. Tegenwoordig zijn het ook geen kleine cadeaus meer, maar steeds grotere cadeaus. Het lijkt wel dat alles steeds Lees meer

Reageer op dit artikel

Je kan maar druk zijn….

Training bij Stikkr gevolgd

Bijna iedereen is tegenwoordig druk. Waarmee is iedereen druk? Het leuke is, dat dat heel verschillend is. Veel mensen zijn tegenwoordig alleen al erg druk met hun mobiel, hun computer of laptop. Best wel logisch, aangezien bijna alles via die apparaten gaan.

Ondertussen was het afgelopen maanden ongelooflijk druk bij mij, waardoor ik nog niet eens een berichtje kon sturen. Ik was dus niet druk door Lees meer

Reageer op dit artikel

Ben je nou een bezige bij of toch stiekem een gemakzuchtige luiaard?

Als het avond is, m’n kind net op bed gelegd, dan kan ik zo moe zijn dat ik het liefste op de bank plof, benen omhoog en Netflix aanzet. Herken je dat? Of dat het eind van de middag is en ik bedenk me dat er nog gekookt moet worden en stress in de tent is. Iedereen heeft dan al honger en ik moet zelfs nog beginnen. Dan maar even langs de Chinees voor een bak nasi, wel zo makkelijk. Ik zou mezelf absoluut niet lui willen noemen, maar er zijn van die dagen dat het erin hakt. Dan doe ik dat; even langs de Chinees en in de avond bank hangen en een film kijken.

Ergens in een ogenblik lees ik een klein stukje uit van de blog van Ridzerd* over ‘gemakzucht’: Steiner geeft aan dat gemakzucht behoort tot de meest verspreide eigenschappen van de tegenwoordige mensheid. Als wij de vraag stellen: hoe komt het dat de meeste mensen dit of dat niét doen? Dan komt het door gemakzucht. Of we nu met de belangrijkste zaken bezig zijn of met de onbenulligste dingen bezig zijn: gemakzucht is het die het hele mensenleven doordringt. De hang naar het oude, vertrouwde, het zich niet kunnen losmaken van het oude, dat is een hangen blijven aan de gemakzucht.” Bron*

In eerste instantie trok ik het mezelf niet aan, maar wel denk ik meteen aan wat vrienden, die van die lekkere lui-dingen doen, die ik mezelf eigenlijk niet gun. Zoals een vriend van mij die makkelijk twee uur in bad kan liggen. Of een andere vriend die iedere avond op de bank hangt en series kijkt, dan hij zijn to-do-in-huis-lijst afmaakt die al vanaf het begin dat hij daar woont heeft hangen en nog niets is aangepast. Maar ineens bedacht ik me dat in ons huis in iedere kamer ook wel een of andere klusje al maanden op zich laat wachten. Ai, ik mag mezelf ook schaarsen onder de gemakzuchtigen.

Toch zie ik mezelf liever als een bezig bijtje. Dat is dus maar voor een gedeelte waar. Ik zit in een flow als ik energie heb. Maar als ik weer getackeld ben door vermoeidheid, dan overheerst de gemakzucht in mij. Het feit is gewoon dat er dan niets meer uit mijn handen komt.

Waarom is het zo belangrijk voor me om niet gemakzuchtig te zijn? Omdat dit erin geslopen is en er te veel uitnodiging is om vooral op de bank te gaan hangen. Iets wat ik als een tiener veel heb gedaan toen ik alleen thuis was. Toen merkte ik dat de tv voor mij mijn leven was. Ik had eigenlijk geen leven, behalve als ik in het weekend uit ging. Verder hing ik heel veel op de bank achter de tv. Totdat ik het doorhad hoe sterk dit mij beïnvloedde.

Wat is er mis met op de bank hangen en een serie kijken? Op zich klinkt het goed, maar pas echt goed als al het anderen in je huis en voor je werk he-le-maal af is. En dat is nou juist waar het schort, want meestal is dat niet zo. Alleen voelen we ons zo moe dat we in de avond of zelfs al in de middag niet de fut meer hebben om iets aan onze eigen doelen te doen.

Waar ligt dat dan aan? Als je kijkt naar tegenkrachten dan spelen er meerdere hierin mee. De tv, en de tablets/ Ipads en mobieltjes, want alles kun je erop zien. Ik las ergens: “Het moment dat de mens helderhorend werd, werd de telefoon uitgevonden, tegen de tijd dat mensen helderziend werden, werd de televisie uitgevonden.” Een film kijken vraagt al gauw 1,5 uur van je tijd. En series zijn helemaal verleidelijk, want je komt bijna niet meer van de bank af, totdat je bedenkt dat je nu toch echt moet gaan slapen.

In ieder geval is het duidelijk dat je hier allemaal niet productief van wordt. Techniek is een ontwikkeling van de tegenkracht Ahriman. Op zich niks mis mee, zolang techniek en hiermee dus al deze apparaten op een goede manier in je leven kunt gebruiken.

Als er niets meer uit je handen komt voor meerdere dagen en je eigenlijk alleen nog maar bank-hangt, dan kun je nadenken wat je nu precies wilt met je leven. Want dit bank-hangen zorgt ervoor dat je nergens geen zin meer in hebt om te gaan doen. Het is een soort ‘downer’ in je leven als je hiermee doorgaat.

Voor mij persoonlijk geldt dat, zodra ik stop met kijken en naar bed wil gaan, dat ik dan opnieuw al die klusjes om me heen zie. En dat knaagt aan me. Wanneer dit teveel gebeurd, dan weet ik dat ik dit moet aanpakken.

Hoe pak je dit bij jezelf aan?

  • Als het kan, doe je dat grote scherm weg of je zet het boven of in een andere kamer neer. Dat scheelt al een stuk verleiding. Dit geldt ook voor de tablet/ Ipad; niet in het zicht in de woonkamer,
  • Geen mobieltjes/ tablets/ Ipads in de slaapkamer, want als je dan in bed ligt, kun je daadwerkelijk je avond gaan afronden. Deze apparaten houden je wakker. Is je mobiel of Ipad je wekker? Koop dan een simpel wekkertje. No excuses!
  • Vind je een serie leuk? Doe er dan wat nuttigs bij, zoals strijken, iets van vilt maken, zoals poppetjes voor de seizoenstafel naaien, of je gedroogde kruiden uit de tuin ontdoen van takjes. Weet ik veel, ik verzin ook maar wat,
  • Ben je veel moe? Ga dan meer je eigen behoeftes volgen i.p.v. op alles reageren wat er zoal langskomt. Tegenwoordig is wel om iedere hoek iets te doen. Maak keuzes die bij jou liggen en niet omdat een ander het gezellig vindt dat je erbij bent. Dit scheelt een stuk tijd en energie,
  • En dan kan ik wel vertellen over voldoende slapen, structuur in je leven hebben, ook sporten om in beweging te blijven, want dat geeft je energie, maar die kennen we allemaal wel.

Er is iets anders wat de meeste mensen niet kennen, wat ervoor zorgt dat je heel erg moe bent. De kans dan groot is dat je te veel tegenkrachten bij je hebt. Wanneer je reageert op een negatief wezen, dan lukt het je gewoon niet om weer fit te worden. Je kunt het vergelijken met dat een vriend bij je op bezoek komt en daar gaat het niet goed mee. Hij vertelt over hoe rot hij zich voelt en gaat weg en jij voelt daarna rot. Dan kun je rusten wat je wilt, maar je krijgt geen energie. Het duurt dan een tijdje dat dit uit je is en je weer energie hebt.

Mocht je interesse hebben wat dit is of er gewoon meer over weten, dan kun je altijd even contact opnemen. Want als je moe bent en je snel weer in je energie wilt zitten, dan is het handig om hier meer over te leren.

Maar goed, een hoop om op te pakken. Het lukt me in ieder geval veel beter dan twee jaar geleden, maar nog steeds lerende om van een gemakzuchtig luiaard meer een bezige bij te zijn.

Veel succes ermee.

Hartegroet,

 

Bron*: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Linz, 26 januari 1913 (bladzijde 167-168)

De grote Rudolf Steiner citatensite – Ridzerd

Gemakzucht

Reageer op dit artikel

Jezelf spiritueel ontwikkelen start met zuiver waarnemen

Dat we allemaal onze eigen mening hebben is normaal, maar wanneer het nergens op stoelt, dan krijg ik er altijd een beetje de kriebels van. De moeilijkheid is dat veel mensen niet meer doorhebben wanneer ze vanuit hun eigen meningen iets zeggen en dat feit en mening zo versmolten zijn met elkaar dat de besluitvorming dan ook vaak niet meer klopt.

 

Een voorbeeld. Het ministerie van Onderwijs is van mening bent dat hoe meer uren een scholier les krijgt, dat hij dan ook meer weet van bijvoorbeeld wiskunde. Scholieren in Finland laten echter het tegendeel zien*. Zij hebben minder uren school, maar scoren met o.a. wiskunde wel beter dan de Nederlandse scholieren. Het ministerie van onderwijs is echter van mening dat scholieren die meer naar school gaan, ook slimmer worden. Waarop is dit dan gebaseerd? Want als je naar de feiten kijkt wordt het tegendeel bewezen. Toch houdt het ministerie hieraan vast.

Hoe komt het dat we tegenwoordig bijna alleen nog maar verhalen van wetenschappers geloven en zelf niet meer nakijken of dit wel klopt? Dit heeft te maken met onze manier van denken. Deze is door de eeuwen heen veranderd. Vroeger was ons denken nog sterk verbonden met ons gevoel en dat speelde juist een belangrijke rol in onze besluitvorming. Nu mag ons gevoel niet meer bestaan in het onderzoeken. Daarnaast kunnen tegenwoordig steeds minder mensen met hun eigen gevoel goed omgaan. Als je manier van denken alleen nog maar over ‘weetjes’ gaat en niet meer verweven is met ons gevoel, dan kom je ook niet verder dan in de ‘weetjes’ blijven. Wat is hier aan de hand?

 

Ons denken is sinds de Renaissance heel langzaam opgeschoven naar een andere manier van denken. Sinds die tijd hebben we zo ongelooflijk veel ontwikkeld op welk gebied dan ook. Hiervoor heb je een bepaalde manier van denken nodig; zoals meten en berekenen van punt, verwijdering, snelheid, aantrekking en dergelijke, want dit was de vooruitgang. En zo gebruikten we begrippen om de zintuigelijke wereld te ordenen. In ons denken zijn we steeds meer op deze manier de wereld gaan benaderen.

 

Vroeger stond de kerk centraal voor mensen. Door al die ontwikkeling van de wetenschap, zijn we van religie overgestapt naar de rijkdom van onze economie en werd kennis en wetenschap het belangrijkste. Met als gevolg dat we alleen nog maar gewend zijn om materialistisch, wetenschappelijk en intellectueel te denken. Alleen hiermee hebben we op geestelijk, spiritueel gebied veel verloren. Dit is weliswaar de bedoeling, volgens Steiner, want het draait allemaal om weer opnieuw contact te krijgen met de geestelijke wereld door onze ik-kracht te ontwikkelen. Dit kunnen we doen door bewustzijn te zijn door objectief en neutraal waar te nemen wat er gebeurd met alles wat je doet. En dat kan alleen door in verbinding te blijven met je gevoel.

 

Dat klinkt misschien raar (omdat ‘gevoel’ zo abstract is tegenwoordig), maar bijvoorbeeld waarnemen van de natuur ga je niet doen vanuit het meten van de lengte, gewicht wegen wat je ziet, van punt tot punt kijken hoe het nou precies zit. Zoiets heb je nodig om iets te bouwen, maar waarnemen van de natuur is kijken vanuit je gevoel en het hele beeld meteen in je opnemen.

 

Dit waarnemen vraagt om wakkerheid voor je omgeving, waardering voor wat je ziet en te voelen wat je ziet, want alleen zo kom je verder in plaats van alleen maar naar de buitenkant te staren. Dat kan alleen als je waarneming objectief en neutraal is. Zo lang het gesmolten is met je eigen meningen en aannames, dan is het prut, klopt het niet en blijf je alles geloven wat iedere ‘kenner’ verkondigt op een media-kanaal, op het nieuws of in de krant.

 

Wil je in je eigen spirituele ontwikkeling vooruit? Dan is de eerste stap om bij jezelf wakker te blijven. En vraag je dan eens af bij alles wat je zegt, is het nu een echte waarneming of een mening, opvatting of aanname. Dan wordt het pas interessant waarom je eigenlijk een bepaalde mening, opvatting of aanname hebt. En of deze opbouwend of juist afbrekend is. Want dat laatste geeft je totaal geen energie en put je uit.

 

Wil je hierover in gesprek? Je kunt me bellen of het contactformulier invullen en ik neem contact met je op.

 

Hartegroet,

 

Marielle

 

*https://nos.nl/artikel/2146878-waarom-doen-finse-scholieren-het-zo-goed-op-school

https://www.onderwijsland.com/7/nieuws/191/waarom-doen-finse-en-estse-scholieren-het-zo-goed-op-school.html

 

 

Reageer op dit artikel

Heb je vaak het idee dat je bij cursussen het saai vindt, omdat er veel herhaald wordt?

Vroeger heb ik regelmatig meegemaakt bij het geven van leiderschapstrainingen bij De Baak dat er iemand even ‘afhaakt’, omdat er herhaald wordt. Tenminste dat denkt hij. Vaak vragen ze dan of het niet mogelijk is de groep te splitsen in een ‘gevorderde’ en een beginnersgroep, omdat hij het al weet. Ik verbaas mij hier eigenlijk altijd over, want ondanks dat verschillende studies heb gedaan, waarvan ik vaak al de theorie ervan kende, dan was ik nog steeds geboeid in hoe een ander dit uitlegde en waarin ik nog verder kon leren.

Als ik zo’n vraag van iemand krijg, dan voel ik hier denkend over na, want verschillende dingen kunnen een rol spelen. En dit past misschien wel bij jou?

 

 

  • Het kan zijn: het geval ‘been there, done that’. Bij De Baak hoorde ik dat weleens. Zodra er een stuk theorie langskomt, dan hoorde ik dat hij het wel ‘kent’ en werd er geïnsinueerd dat hij het daardoor ook ‘kan’. Daar gaan de meeste managers de fout in, omdat ze denken dat ze het geheel van de theorie kennen en dat ze daarmee klaar zijn. Maar in een training wordt er ook geoefend. Daar werd duidelijk dat hij de theorie misschien wel een beetje in zijn hoofd had, maar wat hij deed was toch echt totaal anders. Daar waar eigenlijk de meeste weerstand in was. In de evaluaties bleek ook altijd dat juist in het oefenen het meest waardevolle van de training was.

 

  • Het kan zijn dat je vindt dat je telkens dezelfde uitleg hoort over de basis van de cursus. Dan ben je niet bezig om naar alle verdiepingsvragen te luisteren die er gesteld worden, maar zoek je een stuk theorie wat je als kapstok kunt gebruiken voor wat er verteld wordt en het daarna denkt te weten en afdwaalt. Maar dan ga je niet een level hoger door de individuele verdiepingsvragen in je op te nemen, maar juist nu bij de basis blijven hangen.

 

  • Het kan ook zijn dat je het idee hebt dat je er niets aan hebt als een ander zijn individuele gezondheidsvraag stelt. Dat je denkt dat je hier niets aan hebt, omdat jij niet hetzelfde probleem hebt. Dan denk je nog steeds in de manier van ‘de dokter moet het voor mij oplossen’ en de rest boeit me niet, want het gaat niet over mij. Als je nog steeds in dit stramien denkt, van een ‘geestelijk’ pilletje die het voor mij oplost, dan leer je niks. Kun je de herhalingen blijven horen, maar dat is dan tot waar je waarneemt en niet verder. Als je beseft dat je kunt leren van de problemen die de anderen aandragen, dan kun je jezelf op geestelijk niveau verder ontwikkelen en kom je dichter bij je eigen oorzaken waarom je tegen je eigen problemen aanloopt.

 

  • Deze verdiepingsbijeenkomsten zijn geen voor-opgemaakte cursussen die alleen zo kunnen gaan, zoals het van tevoren bedacht is. Hier kan iedereen ter plekke zijn vraag over zijn eigen gezondheid stellen en wordt ernaar gekeken vanuit reguliere gezondheidszorg, antroposofische gezondheidszorg, Germaanse gezondheidszorg en contact met gidsen vanuit de geestelijke wereld.

 

Dus dat je de basis van deze vier uitgangspunten hoort, is logisch want het draait allemaal om het neutraal objectief observeren, zodat je leert hoe problemen op geestelijk niveau werken en van daaruit leert om deze op te lossen. Als je dit niet doorhebt, dan ga je inderdaad telkens dezelfde basis horen, maar niet internaliseren.

 

  • Omdat onze manier van denken in deze tijd steeds abstracter is geworden, dan denken we vaak dat we de theorie kennen. Dit is heel normaal gedrag, want ons denken is nu eenmaal intellectueel geworden. De moeilijkheid ligt er dan ook in om de theorie te gaan doorleven en dat gebeurt juist in een verdiepingsbijeenkomst. Stuit je weer tegen de theorie aan, dan vraag ik je, kun je deze theorie met verschillende voorbeelden uitleggen aan een ander?

 

  • Als je herhalingen saai vindt, dan kan dit te maken hebben met dat je hoogbegaafd bent. Sommige mensen willen zich hierin heel graag aangesproken voelen, maar het tegendeel is vaak waar: het is niet fijn om hoogbegaafd te zijn, want die heeft snel het gevoel dat hij zich verveelt als hij telkens dezelfde uitleg hoort. Wat me opvalt bij veel hoogbegaafde mensen is dat ze daarom ook snel oordelen en zich daardoor afsluiten. Dit is een van de grootste valkuilen van hoogbegaafde mensen: denken dat je het wel weet en dan stopt omdat het saai is. Daag jezelf uit om juist bij je eigen verdieping te komen.

 

  • Het argument dat ik nu ga zeggen is heel logisch: zolang je niet consequent bent in het komen, dan wordt er net wat meer uitgelegd. Kom je iedere keer en iedereen doet dit, dan komen er wel vragen op een iets ander level. Zo werkt het. Maar de eerste stap is consequent blijven komen en deelnemen.

 

Dus daag jezelf uit door te luisteren en te zoeken of je het echt wel helemaal weet. Juist door het snelle oordelen, je alleen te pinnen op de theorie, maak je fouten die niet nodig zijn en daag jezelf uit om echt te ontwikkelen.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel