Cliënten verleiden op een fijne manier. Eenvoudig, duidelijk en ook jij kan dit.

 

Photo made by Rita Morais – Unsplash

Het is een handige kapstok om te zorgen dat je je client alle informatie geeft die hij/ zij nodigt heeft om voor jou te kiezen.

 

Het AIDA model is bijna te simpel voor woorden. Misschien daarom ook gewoon goed en lekker handig.

In marketingwereld is dit een bekend model, maar hoe moet jij dat als therapeut of coach nou weten? Daarom deel ik het met jou, zodat je het zelf kunt uitproberen en toepassen. In de marketing is dit nog steeds van grote waarde in de dagelijkse praktijk. Profiteer er daarom nu van. Het AIDA model is toepasbaar op jouw e-mails, blogposts, website teksten, foldermateriaal, vlogs, video’s.

AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action.

Ooit in de 19e eeuw bedacht door Dhr. Lewis, maar opgeschreven en gepubliceerd door Dhr. Strong in 1925 in het boek: Theories of selling. Lewis en Strong beschrijven welke stappen mensen innerlijk nemen, voordat ze tot een aankoop van iets overgaan. Ondanks dat de theorie stamt uit begin 19e eeuw, werkt die nog steeds anno nu. Ervaar maar bij jezelf. Het werkt als een trechter, mensen raken steeds meer geïnteresseerd en uiteindelijk wil je dat ze in actie komen om bij jou in de praktijk langs te komen.

De vier fases zijn:

Fase 1       Attention

Attention staat voor ‘aandacht’. Dit is een belangrijke stap als je bijvoorbeeld bedenkt dat mensen binnen 3 seconden op je website bepalen of ze doorlezen of niet. Of het nu een website is, een email, folder, what ever, mensen hebben en nemen tegenwoordig geen tijd. Daarom moet de eerste zin aantrekkelijk zijn, prikkelend, inspirerend en uitnodigend. En, helemaal logisch, als mensen niet weten dat ze als therapie en andere interessante cursussen bij je kunnen volgen, dan gebeurt er natuurlijk nooit iets.

Dus zorg ervoor dat in je mailings, folders, website etc. de onderwerpszin of heading pakkend en prikkelend is.

De ontvanger beslist dan of het interessant genoeg is om verder te lezen op je website, je folder mee te nemen of door te klikken op je e-mail. Denk ook aan de ondertitel of het eerstvolgende dat je schrijft. Hou ook deze pakkend en prikkelend.

Wanneer je een vraag stelt in je openingszin, dan geeft de ontvanger bewust antwoord op jouw vraag. Zijn reactie kan innerlijk positief zijn of negatief. Bij het laatste is meestal de ontvanger niet geïnteresseerd en anders wel en dan komt hij/zij automatisch in de volgende fase. Nieuwsgierigheid is gewekt en nog belangrijker, deze persoon luistert naar jouw verhaal!

Fase 2       Interest

Nu is het belangrijk om de aandacht om te zetten in interesse. Dat gaat net iets verder.

Een lezer moet zich verder kunnen verbinden met wat je zegt en dat kan alleen als hij of zij er ook wat bij voelt.

Plat gezegd moet de ‘look en feel’ kloppen. Waarom kiest iemand jou als therapeut uit en niet de ander in hetzelfde dorp? In deze fase draait het om het laten zien waarin je onderscheidend bent. Wat vind jij belangrijk over dit onderwerp dat je net hebt aangekaart? Een potentiele client moet zich zowel het onderwerp als met jou kunnen verbinden. Doe vooral niet hetzelfde als je ‘concurrent’ (ik zie het zelf liever als conculega), want dat is al bekend en meer van hetzelfde. Omschrijf waarom het speciaal is en van waaruit jij betrokken bent met dit onderwerp, kortom wek interesse op. Als het je client aanspreekt, dan komt hij vanzelf in de volgende fase.

Fase 3       Desire

In deze fase ga je de interesse omzetten in verlangen. Want je client is zich bewust waarmee jij hem of haar kan helpen. Hoe kun je dat verlangen vergroten? Geef duidelijk aan wat zijn of haar winst is.

Wees helder over het effect op hun gezondheid en ontwikkeling.

En tenslotte biedt exclusiviteit aan. Verplaats je in de ontvanger en vraag jezelf eens af welke stap hij of zij nu graag zou willen nemen. En zorg ervoor dat hij of zij het nu doet! Zodat ze naar de laatste face gaan, action!

 

Fase 4       Action

De interesse is er en het verlangen om geholpen te worden door jou. De potentiele client is nu bereidt om over te gaan om daadwerkelijk client te worden. Maar wat trekt hem/haar nu definitief over de streep? ‘Call to action’ heet dit. Maar daarover meer in een volgende blog.

Met het AIDA model kun je nu zelf eens je eigen marketing tegen het licht houden; kloppen de stappen? Zorg je voor aandacht? Wek je interesse en verlangen op? En welke actie moeten ze nemen? Pas het eens toe en je zult verrast zijn.

Voordat we aandacht besteden aan de ‘Call to action’ komt volgende week eerst ‘lekker bekkende teksten die je daardoor onthoudt’ aan bod.

Welke lekker bekkende teksten of verleidelijke zinnen kun jij bedenken?

Hartelijke  groeten,

 

 

 

PS: ken je andere therapeuten of coaches die deze blog goed kunnen gebruiken? Deel deze blog en zij kunnen zich hier aanmelden om lid te worden, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de nieuwste veranderingen, trends, inspirerende blogs, en aanbiedingen van Wat is jouw pit?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website