Hoe kom je eruit als je door angst bevangen wordt?

Photo by Unsplash Ben White

Als therapeut kijk ik altijd naar hoe iemand zijn eigen gedachten ervaart. Zijn het gedachten die steeds maar herhaald worden? Versterken de gedachten het negatieve en het uitzichtloze? Of zorgen de gedachten er ook voor dat ruimte schept en oplossingen geeft? Wekken je gedachten angst op? Of zorgen ze er juist voor dat het afneemt?

 

Wat zijn jouw gedachten als je angstig bent? Wanneer voelde je angst voor het eerst? Was er een aanleiding? Neemt de angst je nog steeds helemaal in beslag waardoor het je niet lukt om eruit te komen?

 

Wat is angst?

Photo by Unsplash Adam Niescioruk

Door het coronavirus kun je goed zien hoe angst eruitziet. Er wordt over bijna niets anders meer gesproken. Ieder onderwerp in gesprek wordt er onbewust naartoe gedraaid. Zoals je misschien merkte bij jezelf, word bij angst het denken is onvrij, doordat het steeds maar dezelfde gedachten zijn. Het gevoel van angst speelt de hoofdrol en gaat alle andere gevoelens in de weg liggen. Er is geen ruimte mee voor iets anders. Het verlamt je om nog iets te doen, omdat al je zekerheid is verdwenen. Je weet niet meer waar je goed aan doet als je naar buiten gaat, want angst is overal en in alles.

 

Verschillende soorten angst

Misschien heb je gemerkt dat de een bang is dat hij zelf het virus krijgt, de ander weer dat hij een ander niet wilt besmetten. Je wilt het immers niet op je geweten hebben dat jij de oorzaak bent van de dood van de ander. Weer andere mensen zijn bang om buitengesloten te worden, omdat je totaal niet achter de mening van RIVM en de besluiten van de regering staat. Ook speelt de angst voor faillissement een grote rol en angst voor de toekomst met de ‘nieuwe werkelijkheid’, wat dat ook wezen mag.

 

Angst zorgt voor lichamelijke kwaaltjes en ander gedrag

Photo by Unsplash Jasmin Sessler

Angst manifesteert zich in je lichaam. De een krijgt spanningen tussen de schouders, de ander krijgt er hoofdpijn van, slecht slapen, enzovoorts. Het hamsteren van wc-papier en voedsel is overduidelijk ander gedrag dan normaal. Maar ook het schoonmaken van je huis, omdat je daar controle op hebt. Sommige mensen isoleren zichzelf en stoppen ineens met contact met vrienden en familie. Ook kunnen gevoelens van eenzaamheid, neerslachtigheid de boventoon gaan voeren en kan er een depressie bij komen.

 

Wat kan ik voor je doen?

Ik begeleid mensen om met hun angst om te gaan. Door gesprek en creatieve opdrachten laat ik je weer de verbinding met jezelf en met je omgeving maken. Via oefeningen kan ik laten zien hoe je je voelt als je midden in de angst zit. Ik laat je vervolgens een tegenbeweging ervaren, zodat je wat steun krijgt en beetje bij beetje weer het zelfvertrouwen voelt. Dat geeft zekerheid, zodat je je weer veilig voelt. Op deze manier krijg je weer grip op je leven en kun je weer in balans komen met jezelf en weer contact maken met je omgeving.

 

Nieuwsgierig hoe dit werkt? Kom gerust een keertje vrijblijvend langs.

 

Hartelijke groeten,

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website