Is zo’n creatieve flex-werkplek iets voor jou?

 

Flexplek, downtown Manhattan, NYC

Steeds meer ‘flexplekken’ en ruimtes in steden worden benut door ZZP-ers. Ik word er zelf altijd blij van, omdat deze ruimtes er altijd zo creatief uitzien. Dat werkt voor mij prikkelend, want die frutselhangplantjes en een schommel nodigt het kleine kind in mij uit om er blij van te worden. Ik zit weleens op zo’n plek te werken, vooral via ‘Seats2Meet’, omdat ik zelf kan bepalen wanneer ik daar ben. Het zijn handige plekken, want je vindt ze overal in Nederland, zelfs over de hele wereld (the world is my playground ;-). En daarnaast ook heel praktisch als je met collega’s zzp-ers wilt afspreken ergens halverwege.

Maar hoe zit het eigenlijk met jou als zelfstandig ondernemer? Werk jij weleens op zo’n plek?

 

4 tips om te werken op zo’n creatieve plek:

 

  • Photo made by CCO Creative Commons – Pixabay

    Je ontmoet mensen

Tja, als je er geen behoefte aan hebt, dan moet je het natuurlijk niet doen. Maar ik weet maar al te goed dat je als zelfstandig ondernemer al het werk alleen doet, helemaal in je eentje en meestal thuis. Je enige contact is het klanten/ cliënten-contact. Dus delen van je eigen struggles zit er niet in. En dat kan nou precies op zo’n plek. Ook erg praktisch wilt afspreken met een collage zzp-er die aan de andere kant van het land woont.Iedere zelfstandige doorgaat dezelfde problemen als jij. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap.

 

  • Je leert mensen kennen die jou met jouw ondernemers struggles kunnen helpen

Je leert andere ondernemers kennen. Iedereen heeft weer zijn eigen kwaliteiten, waarbij je om hulp kunt vragen als je er zelf niet uitkomt. Ze zijn misschien niet op jouw vakgebied bezig zijn, maar kunnen wel heel handig kunnen zijn als het om andere ondernemersdingen gaat, zoals bijvoorbeeld die website, wat altijd zo’n ding is om te maken of te schrijven. En nog meer van die dingenwaar je eigenlijk niet mee bezig wilt zijn (boekhouding). Andere ondernemers hebben vaak dezelfde vragen en problemen. Misschien hebben zij juist handige tips voor je.

 

  • Photo made by Stefan Stefancik – Unsplash

    Je vergroot en versterkt je netwerk

Je vergroot je netwerk want je leert meer mensen kennen vanuit verschillende beroepen (waar je anders nooit mee in gesprek komt als je in je eigen praktijk zit). Zij leren jouw beroep kennen en jij hun beroep. Ook zij hebben hun eigen sociale contacten, waar er ook misschien wel over problemen worden besproken. In vertrouwde kring kan jouw naam genoemd worden, waardoor de stap kleiner is gemaakt om naar jou toe te komen, want het komt via een bekende. Maar dan moet je natuurlijk wel (vaker) je neus laten zien, want dan pas bouw je een werk-relatie op, waar mensen op kunnen bouwen (je bent dan te vertrouwen 😉

 

  • Je dwingt jezelf om te werken en niet om uit te stellen

Daar heb ik soms last van. Uitstellen, want de rotzooi in huis irriteert mij, of mijn werkplek is een rommel, of de was moet nog gedraaid worden of de strijk ligt er nog van 2 weken en er moet nu gestreken worden met een filmpje erbij. Inmiddels heb ik wel geleerd om tussendoor snel iets te doen in huis (wasje draaien, kleine afwas, rommeltje opruimen –ik ben ook veel opgeruimder dan vroeger-), maar soms verzand ik toch nog in een lange strijksessie. Of er zijn te veel mensen thuis, waardoor ik me niet kan concentreren. Dan is buiten de deur werken op zo’n creatieve flexplek echt een uitkomst.

Photo made by Andrew Neel – Unsplash

Wat zijn fijne flexplekken en waar vindt je ze?

Voor mij hoeft het niet persé een officiële flexplek te zijn. Ik maak vaak gebruik van Seats2Meet, omdat ik er goede ervaringen mee heb (vrijwel iedere stad waar ik kom). La Place is ook altijd een prettige plek (zoals die aan de Dreef in Haarlem), The Hub in Amsterdam, Beter en Leuk (vegan-koffie-tentje in Amsterdam), grand cafés zoals Dudok in Rotterdam (maar ik zit dan toch liever bij Urban Expresso Bar), Utrecht vrijwel altijd Seats2Meet of koffietentjes op een speciale locatie. En in de zomer werk ik graag aan het strand in een strandtent. Kortom: zoek een plek waar jij je op je thuis voelt.

 

Tegenwoordig heb ik een eigen kantoor in Haarlem, maar ik spreek nog steeds af op flexplekken om mensen te spreken of als ik voor een opdracht in een andere stad moet zijn. Dat laatste beschouw ik als efficiënt met tijd omgaan, zodat ik niet meer helemaal naar mijn eigen kantoor moet rijden.

 

Waar werk jij het liefst, als je geen clienten contact hebt? Wat heb jij nodig om lekker te kunnen werken? Deel het in onderstaand commentaarveld, zodat andere therapeuten en coaches hier misschien ook wat ideeen over op kunnen doen.

Hartelijke groeten,

 

 

 

PS: ken je andere zelfstandig ondernemers die deze blog goed kunnen gebruiken? Deel deze blog en zij kunnen zich hier aanmelden om lid te worden, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de nieuwste veranderingen, trends, inspirerende blogs, en aanbiedingen van mij.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website