Opvallende spraakmakende titels: Hoe schrijf je die?

Photo made by Chameleon Green – Unsplash

Hoe schrijf je titels die interesse opwekken en overtuigen?

 

Jij hebt weinig tijd en het liefste besteed je al je tijd aan je client. En je client heeft weinig tijd om lange stukken tekst te lezen. Alleen daarom al moet je eerste zin direct aanspreken bij je client. Anders klikt hij of zij door naar iets anders.

 

Als je weinig tijd hebt om te schrijven, heb ik hier zes punten voor je die mensen altijd aanspreken.

 

 1. “Mag het een scheetje minder zijn?” Schrijf herkenbaar

Dit artikel met deze titel in magazine GezondNu van afgelopen jaar blijkt een goed gelezen stuk over ‘darmen’ te zijn. Waarom? Omdat bijna iedereen het herkent. Er is altijd wel iemand die zijn scheten laten gaan. En andere die van de stank meegenieten. Tevens is dit een onderwerp is waar een ‘taboe’ op zit. Niemand gaat op zijn werk over ‘poep en plas- problemen’ praten. Bron: Column GezondNu

http://www.womenshealthmag.nl/Health/Scheetjes-de-11-feiten-die-iedereen-moet-weten

 

Waarover kun jij schrijven dat herkenbaar is voor je client? Over zijn of haar problemen natuurlijk. Ongemakken die herkenbaar zijn voor de cliënten die jij begeleidt. Dit zijn eye-catchers, omdat ze het vanuit zichzelf meteen herkennen.

 

 1. Photo made by Mohammad Metri – Unsplash

  “Computer op je neus” Schrijf beeldend

“In slechts een halve eeuw tijd is de computer verkleind van kamer vullende machine tot een apparaat dat je constant tussen de kussens van de bank kwijtraakt. Goed nieuws: binnenkort zit de computer op je neus en voegt nuttige zaken aan de realiteit toe.” Bron: Vrij – Telegraaf 18 febr. 2017. Deze tekst neemt je mee de toekomst in en je ziet het voor je hoe het werkt.

 

Een ander voorbeeld is de bedrijfsnaam ‘Retourtje Bos’. Dit is een honden uitlaatservice van Willemien Bos. Deze bedrijfsnaam neemt je in je gedachten meteen mee naar een bos waar de honden iedere dag worden uitgelaten. (En natuurlijk de link met haar achternaam)

 

Wat kun jij doen? Zorg ervoor dat jouw cliënten een beeld krijgen van een ‘gezonde toekomst’. Ze willen van hun problemen af én ze willen weten of jij ze kan helpen met weer gezond worden. Daar hebben ze een beeld van. Als dat overeen komt met jouw beschrijving, dan is de stap groot dat ze contact met jou op te nemen.

 

 1. Kluivert klaagt Van Gogh-dief aan voor smaad en laster. Schrijf over de de actualiteit.

“Okkie Durham zegt dat Kluivert hem onderdak gaf na de roof van twee Van Goghs in 2002. Ex-profvoetballer Patrick Kluivert dient bij het Openbaar Ministerie (OM) een aanklacht wegens smaad of laster in tegen de man die in 2002 twee schilderijen stal uit het Van Gogh Museum. Dat heeft Kluiverts advocaat Gerard Spong bekend gemaakt, meldt persbureau ANP.” Bron: NRC maart 2017 (inmiddels oud nieuws, maar je snapt wat ik bedoel).

Hier maken veel journalisten gebruik van, omdat we allemaal willen weten wat er op dit moment aan de hand is. Titels en teksten die met de actualiteit te maken hebben worden eerder gezien en gelezen.

Wat kun jij doen met dit feit? Ieder onderwerp dat jij voor jouw beroep kunt vinden in het nieuws kun je gebruiken als haakje. Het hoeft niet altijd inhoudelijk aan te sluiten, soms kun je het gebruiken als woordspeling en daarmee op het netvlies van je doelgroep komen.

 

Zoals bijvoorbeeld bij de verkiezingen waar een locale vishandelaar reclame maakt met ‘moeite met kiezen? – Waarom niet allebei? Met daaronder een plaatje van een zalmmoot en een tonijnmoot.

 

 1. Selfies vind ik zelf altijd een mislukkeling, maar vooruit; We hebben weer gestemd!

  Mag je een stemfie of een stem-vlog maken? Schrijf over (nieuwe) feiten

Ja, dat mag. In de Kieswet staat niets dat het gebruik van een mobieltje verbiedt, de rechter oordeelde dat selfies in het stemhokje niet zijn verboden en de minister liet in 2014 weten dat een stemfie mag “zolang je de orde niet verstoort en zolang je andermans stemgeheim niet schaadt”.
Maar… dat zinnetje doet ertoe. Het betekent dat de voorzitter van het stembureau je mag weigeren als je al vloggend, filmend of fotograferend binnenkomt, en daarmee het vrij stemmen van anderen belemmert. De Kiesraad zou liever zelfs helemaal zien dat selfies worden verboden. Bron NRC 15 maart 2017

 

Feiten en weetjes zijn altijd fijn op het moment wanneer er iets onduidelijk is. Dit geldt ook voor jouw beroep in combinatie met de klachten waar je client last van heeft. Als er weer een onderzoek uit is gekomen of als er weer iets bekend over is, dan is het voor jouw client fijn om dit te weten. Schrijf dan niet te veel wetenschappelijke tekst, maar zodanig dat een leek het kan begrijpen.

 

 1. Angst

Heel erg bot gezegd: angst verkoopt en dus trekt het aan. Al zal dit niet mijn keuze zijn om mijn eigen potentiele cliënten meer angst op te zadelen dan ze misschien al hebben. Zinnen zoals “Vakantieganger laat Turkije links liggen.” En “Turk-Nederlandse ondernemers geschokt door de crises.” Deze zinnen verkopen, want ze wekken een bedreiging op. Een gevoel dat je er iets mee moet of in ieder geval vanaf moet weten.

 

 1. Humor – schrijf met een kwinkslag

Humor blijft hangen, daar word je vrolijk van en wil je delen met je vrienden en collega’s. Dus grappige bedrijfsnamen en grappige zinnen blijven bij. Laatst ging het hierover op radio 538, natuurlijk met veel gelach, maar oordeel zelf;

 • Bel me Teen – Medisch pedicure,
 • We do asbest as we can – asbestverwijderaar,
 • Hans & Frietje – Snackbar,
 • Brad Fit – Sportschool.

 

Welke grappige teksten heb jij weleens gezien en is je bij gebleven? Welke teksten kun jij verzinnen voor je cliënten die grappig zijn? Leuk als je het deelt en iedereen mee kan genieten.

 

 

 

 

Hartelijke groeten,

 

 

 

 

PS: ken je andere zelfstandige ondernemers die deze blog goed kunnen gebruiken? Deel deze blog en zij kunnen zich hier aanmelden om lid te worden, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de nieuwste veranderingen, trends, inspirerende blogs, en aanbiedingen van mij.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website