Toen het niet lukte, zakte ik in de stront van schaamte en verdriet.

 

Met liefde heb ik in China gewerkt aan het opzetten van de Art Therapy opleiding

Afgelopen zomer had ik besloten om de samenwerking in China stop te zetten. Het was niet mogelijk om op kort termijn met mijn gezin in China te wonen. Het zag ernaar uit dat ik in China komend jaar zou zijn en een paar keer terug zou vliegen naar Nederland om dan mijn dochtertje te zien en te knuffelen. Dit klopte niet. Een droom in duigen en ik zakte in de stront van schaamte en vooral van verdriet. En wat dan? Hoe verder?

 

Herken je dat je een droom had dat volledig in duigen viel? Dat je je familie, vrienden en kennissen moet vertellen dat het niet gelukt is. Hoe haak je dan weer aan? Wat ga je doen? Die vraag heeft me een tijdje beziggehouden en ondertussen genoot ik van het samen zijn met mijn dochtertje, ons gezinnetje en ja, zelfs om weer in Nederland te zijn.

 

Geluk zit in de kleine dingen: mijn echtgenoot en dochtertje op vakantie in Vietnam.

Wanneer je het even niet meer ‘weet’, wordt je overspoeld door gemixte gevoelens. Boos dat het niet liep, ook al wilde je het zo het graag. Verdrietig je een droom moet opgeven. Schaamte, omdat het niet gelukt is. Je voelt je kwetsbaar en naakt. Al deze gevoelens wisselden zich met elkaar af met de vraag: Wat ga je nu dan doen?

Door deze gevoelens te accepteren dat ze er zijn, erin gaat zitten en gewoon echt boos of verdrietig zijn, in plaats van ze te negeren, dan kun je ook ruimte krijgen voor de toekomst.

Het heeft een tijd geduurd om te voelen waar ik echt blij van werd.

 

Dit bracht me naar nieuwe inzichten. Ok, het is niet gelukt en het leven gaat door. Hoe kun je verder? Waar vindt je voldoening in en wordt je blij van?

In Amerika hebben ze daar een mooi woord voor ‘failing forward’. Falen en vooruitgaan, door geleerd te hebben van je fouten. Het vergt namelijk moed om deze gevoelens aan te gaan en van daaruit nieuwe stappen te maken.

 

Volledig bezig om het creatieve proces bij werknemers goed te laten verlopen.

Dus, lukt het even niet met waarmee je bezig bent? Zorg dan voor wat introspectie om bij jezelf te onderzoeken welke gevoelens om hoog komen wat aandacht vraagt. Van daaruit kun je weer kijken naar wat je precies nu doet (gedrag) en wat je hierin anders kunt gaan doen.

Geef niet op, ga het niet ontkennen, maar kijk er met liefde naar dat het bij jou gewoon zo is op dit moment.

En ga dan verder, blijf doorgaan totdat je weer lekker bezig bent. Iets waar je van houdt om te doen, ondanks dat je er misschien op dat moment niet de beste prestatie in levert. Ga voorbij je ego en doe waar je blij van wordt.

 

Photo from Pixabay

Heb je even wat aansporing nodig, omdat je jezelf waardeloos vindt, omdat je onderdoor gaat aan je eigen falen, of misschien de schaamte voor je familie en vrienden? Dan zijn deze twee TED talks  van Lidia Yuknavitch en Elizabeth Gilbert heel er fijn om jezelf weer op te pakken en aan de slag te gaan.

 

Lidia Yuknavitch heeft het over dat iedereen mislukt is en dat dat juist goed is, maar laat je er niet door verleiden om niets te doen. Een prachtig voorbeeld geeft ze van haar hoe haar eigen zelfbeeld in de weg zat om de wereld van succes als schrijfster toe te treden.

 

Elizabeth Gilbert heeft het over dat je bij zowel falen als bij succes uit balans wordt gehaald. Bij falen moet je jezelf weer bij de kladden pakken, opstaan en doorgaan. Bij succes is de spanning om weer net zo goed te presteren zo groot, dat je jezelf neerhaalt met de wetenschap dat dat nooit zal lukken.

 

En toch, iedereen heeft het ‘Ikea-geluk’ in zich, wat je meestal ziet op social media. Tegelijkertijd is er ook de paradox en dat is dat mensen met het Ikea-geluk juist de andere kant kennen. Die is er ook gewoon.

‘The truth has a paradox in itself’. Accepteren dat het leven altijd twee kanten heeft, maakt het leven voor jezelf wat milder, zachter en liefdevoller.

Anne Lamott geeft haar 12 levenslessen door en dit is er een van.

 

Dus houd moed en ga door. En ben je eruit? Of zit je er nog middenin en je wilt het kwijt? Laat wat van je horen in onderstaand commentaarveld. Het is altijd fijn om te herkennen dat andere mensen dit ook ervaren.

 

Hartelijke groeten,

 

 

 

PS: weet je iemand die graag deze blog wilt lezen? Stuur je hem of haar dan door naar www.mariellegiesberger.com? Dat is erg sympathiek van je.

Reageer op dit artikel

2 thoughts on “Toen het niet lukte, zakte ik in de stront van schaamte en verdriet.

    • Ha Jeroen, wat leuk dat je reageert. Ik kan me ook niet meer voorstellen dat ik zo vaak heen en weer naar China ben gevlogen zonder mijn dochtertje en echtgenoot. Deze tijd heb ik drie dubbel ingehaald het afgelopen half jaar. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan.
      Ik zie dat jij ook niet hebt stilgestaan. Mooie website Jeroen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website